Skocz do zawartości

  •  
  • Mini kompendium
  • MimeTeX
  • Regulamin

- zdjęcie

kerajs

Rejestracja: 01 Oct 2014
Offline Ostatnio: Nov 16 2017 16:52
-----

Moje posty

W temacie: Wyznaczanie liczb pierwszych

14.11.2017 - 19:09

a)

</p>\\<p>p=2\\</p>\\<p>2^2+2=6=2\cdot3</p>\\<p>

b)

p=3\\</p>\\<p>3^2+2=11\\</p>\\<p>3^3+2=29\\</p>\\<p>3^4+2=83

3 spełnia warunki zadania.

c)

</p>\\<p>p=3k+1 \wedge k \in N_+\\</p>\\<p>p^2+2=(3k+1)^2+2=9k^2+6k+1+2=3(k^2+2k+1)

d)

</p>\\<p>p=3k+2 \wedge k \in N_+\\</p>\\<p>p^2+2=(3k+2)^2+2=9k^2+12k+4+2=3(k^2+4k+2)

 

Jedyną liczbą spełniająca treść zadania jest 3.


W temacie: Niezależność zdarzeń w rzucie kością

29.10.2017 - 17:23

Jak to nie ma wpływu? Ma zasadniczy wpływ. Przecież zajście jednego ze zdarzeń wyklucza możliwość zaistnienia zdarzenia drugiego. 

                                                    


W temacie: równanie różniczkowe

29.06.2017 - 05:58

</p>\\<p>r^2+3r+5=0\\</p>\\<p>r_1=\frac{-3-\sqrt{11}}{2}\vee r_2=\frac{-3+\sqrt{11}}{2}\\</p>\\<p>y_o=C_1e^{\frac{-3x}{2}}\sin \frac{\sqrt{11}x}{2} +C_2e^{\frac{-3x}{2}}\cos \frac{\sqrt{11}x}{2}</p>\\<p> 

Przewiduję

</p>\\<p>y_s=Ae^{\frac{-3x}{2}}\sin 2x+Be^{\frac{-3x}{2}}\cos 2x\\</p>\\<p>....\\</p>\\<p>A=\frac{-4}{5}\wedge B=0\\</p>\\<p>y=y_o+y_s=...</p>\\<p>

 


W temacie: równanie różniczkowe

29.06.2017 - 05:26

</p>\\<p>r^2-2r+2=0\\</p>\\<p>r_1=1-i\vee r_2=1+i\\</p>\\<p>y_o=C_1e^x\sin x+C_2e^x\cos x</p>\\<p>

Przewiduję

</p>\\<p>y_s=(Ax^3+Bx^2+Cx)e^x\sin x+(Dx^3+Ex^2+Fx)e^x\cos x\\</p>\\<p>...\\</p>\\<p>A=C=E=0\wedge B=\frac{1}{4}\wedge D=\frac{-1}{6}\wedge F=\frac{1}{4}\\</p>\\<p>y=y_o+y_s=....</p>\\<p></p>\\<p>

 

                      


W temacie: równanie różniczkowe

29.06.2017 - 05:14

</p>\\<p>RU:\\</p>\\<p>r^2+4=0\\</p>\\<p>r=i2\vee r=-i2\\</p>\\<p>y_o=C_1\sin 2x+C_2\cos 2x</p>\\<p>

Przewiduję:

</p>\\<p>y_s=(Ax^4+Bx^3+Cx^2+Dx)\sin 2x+(Ex^4+Fx^3+Gx^2+Hx)\cos 2x \\</p>\\<p>...\\</p>\\<p>A=\frac{1}{16}\wedge C=\frac{-3}{64}\wedge G=\frac{1}{16}\wedge I=\frac{-3}{128} \wedge B=D=F=H=0 \\</p>\\<p>y=y_o+y_s \\</p>\\<p>y=....</p>\\<p>