Skocz do zawartości

  •  
  • Mini kompendium
  • MimeTeX
  • Regulamin

Zdjęcie
        STUDIA        

Udowodnij następujące prawo rachunku zbiorów:

Elementy teorii zbiorów

  • Nie możesz napisać tematu
  • Zaloguj się aby odpowiedzieć
1 odpowiedź w tym temacie

#1 karo1212

karo1212

    Nowicjusz

  • Jr Użytkownik
  • 4 postów
0
Neutralny
  • Płeć:Kobieta

Napisano 14.01.2019 - 11:14

 
 
A. A \setminus (B \cup C) = (A \setminus B) \cap (A \setminus C)
B. (A \setminus B) \cap (A \setminus C) = A \setminus (B \cup C)
C. B \setminus (A \cup C) = (B \setminus A) \cap (B \setminus C)

  • 0

Afroman

    Kombinator

  • Użytkownik
3
  • Płeć:Kobieta

Napisano 25.09.2011 - 17:55

#2 Jarekzulus

Jarekzulus

    Wielki Analityk

  • +Mods
  • Redaktor
  • 3641 postów
3143
Profesor
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 14.01.2019 - 12:37

Ustalmy x\in A\backslash(B\cup C) czyli

 

x\in A \wedge x\notin (B\cup C)

 

x\in A \wedge \neg (x\in (B\cup C))

 

x\in A \wedge \neg (x\in B \vee x\in C)

 

x\in A \wedge (x\notin B \wedge x\notin C)

 

(x\in A\wedge x\notin B) \wedge (x\in A\wedge x\notin C)

 

x\in (A\backslash B)\wedge x\in (A\backslash C)

 

x\in (A\backslash B)\cap (A\backslash C)


  • 1

:wave: :wave: :wave: Jeśli rzuciłem choć promyczek światła na problem który postawiłeś - podziękuj. pre_1433974176__syg.jpgNad kreską