Skocz do zawartości

Wzór na ortocentrum

G

• Nie możesz napisać tematu
  • Zaloguj się aby odpowiedzieć
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 kurczak

kurczak

Ułamek

• Użytkownik
  • 6 postów
0

Napisano 06.02.2012 - 15:47

Witam. Zwracam się z ponowną prośbą do forumowiczów. Tym razem proszę o pomoc w wyznaczeniu wzorów na współrzędne X i Y ortocentrum.

Wiem, że jest to punkt w którym przecinają się wysokości trójkąta. Do jego wyznaczenia wystarczą 2 wysokości.

Mam takie równania wysokości trójkąta:

y=-\frac{B_x-A_x}{B_y-A_y}\cdot (x-C_x)+C_y

y=-\frac{C_x-B_x}{C_y-B_y}\cdot (x-A_x)+A_y

Teraz muszę rozwiązać układ tych 2 równań. Problem w tym, że nie wiem jak. Kombinuję i kombinuję i zawsze się gdzieś zacinam.

Afroman

Kombinator

• Użytkownik
3

Napisano 25.09.2011 - 17:55

#2 bb314

bb314
638

Napisano 06.02.2012 - 16:37

\Delta ABC o wierzchołkach \bl A(x_a,\ y_a),\ B(x_b,\ y_b),\ C(x_c,\ y_c)

równanie prostej zawierającej bok AB

y=\frac{y_b-y_a}{x_b-x_a}\cdot (x-x_a)+y_a

prosta zawierająca wysokość spuszczoną z wierzchołka C

y=-\frac{x_b-x_a}{y_b-y_a}\cdot (x-x_c)+y_c

równanie prostej zawierającej bok AC

y=\frac{y_c-y_a}{x_c-x_a}\cdot (x-x_a)+y_a

prosta zawierająca wysokość spuszczoną z wierzchołka B

y=-\frac{x_c-x_a}{y_c-y_a}\cdot (x-x_b)+y_b

ortocentrum \bl H(x_h,\ y_h) jest wspólnym punktem prostych zawierających wysokości

-\frac{x_b-x_a}{y_b-y_a}\cdot (x_h-x_c)+y_c=-\frac{x_c-x_a}{y_c-y_a}\cdot (x_h-x_b)+y_b
-\frac{x_b-x_a}{y_b-y_a}\cdot x_h +\frac{x_b-x_a}{y_b-y_a}\cdot  x_c+y_c=-\frac{x_c-x_a}{y_c-y_a}\cdot x_h+\frac{x_c-x_a}{y_c-y_a}\cdot x_b+y_b
\frac{x_c-x_a}{y_c-y_a}\cdot x_h-\frac{x_b-x_a}{y_b-y_a}\cdot x_h=\frac{x_c-x_a}{y_c-y_a}\cdot x_b-\frac{x_b-x_a}{y_b-y_a}\cdot  x_c+y_b-y_c\ \ /\cdot(y_b-y_a)(y_c-y_a)
(x_c-x_a)(y_b-y_a)\cdot x_h-(x_b-x_a)(y_c-y_a)\cdot x_h=(x_c-x_a)(y_b-y_a)\cdot x_b-(x_b-x_a)(y_c-y_a)\cdot x_c+(y_b-y_c)(y_c-y_a)(y_b-y_a)

\re\fbox{\ x_h=\frac{(x_c-x_a)(y_b-y_a)\cdot x_b-(x_b-x_a)(y_c-y_a)\cdot x_c+(y_b-y_c)(y_c-y_a)(y_b-y_a)}{(x_c-x_a)(y_b-y_a)-(x_b-x_a)(y_c-y_a)}\ }

jeśli \bl\ y_b-y_a=0
\re\fbox{\ y_h=\frac{x_b-x_c}{y_c-y_b}\cdot (x_h-x_a)+y_a\ }

jeśli \bl\ y_b-y_a\neq 0
\re\fbox{\ y_h=\frac{x_a-x_b}{y_b-y_a}\cdot (x_h-x_c)+y_c\ }\ \ \ \ :shifty:

Użytkownik bb314 edytował ten post 13.02.2012 - 08:33

\ \

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ Jeśli chcesz powiedzieć \ \ DZIĘKUJĘ ! \ \ lub \ \ ŁAŁ ! \gr\ \ \Rightarrow\ kliknij znak\ Dołączona grafika\ nad kreską.\bl\ \ \ \nearrow

..

..

..

..

..

..

#3 kurczak

kurczak

Ułamek

• Użytkownik
  • 6 postów
0

Napisano 06.02.2012 - 17:16

Niestety, coś źle mi wyznacza. Sprawdzałem 3 razy i przepisałem wszystko poprawnie, ale punkt H znajduje się cały czas na prostej AB, albo na jej przedłużeniu. Tak jakby nie "działała" jego wysokość.

Tutaj jest mój projekt.

http://taniewww.cba.pl/k/1.html

Punktami A, B, C można poruszać za pomocą myszki. Czarny punkt symbolizuje właśnie ortocentrum, którego jak widać, nie pokazuje dobrze.

Teraz działa :)

Użytkownik kurczak edytował ten post 06.02.2012 - 17:28

#4 matma4u

matma4u
359

Napisano 06.02.2012 - 19:08

Bardzo fajne zobrazowanie zagadnienia ortocentrum. Przydało by się nam takie coś na forum.

Regulamin

.

MimeTeX

.

Możesz dać innemu użytkownikowi pochwałę klikając na znak Dołączona grafika przy jego poście.

#5 bb314

bb314
638

Napisano 08.02.2012 - 10:08

Kurczak! Może do animacji trójkąta mógłbyś dołożyć okrąg Eulera - byłoby fajnie.
Dane podałam w zadaniu

http://matma4u.pl/to...-okregu-eulera/

:shifty:

\ \

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ Jeśli chcesz powiedzieć \ \ DZIĘKUJĘ ! \ \ lub \ \ ŁAŁ ! \gr\ \ \Rightarrow\ kliknij znak\ Dołączona grafika\ nad kreską.\bl\ \ \ \nearrow

..

..

..

..

..

..