Skocz do zawartości

  •  
  • Mini kompendium
  • MimeTeX
  • Regulamin

Zdjęcie

Rozwiązać za pomocą transformacji Laplace'a


  • Nie możesz napisać tematu
  • Zaloguj się aby odpowiedzieć
1 odpowiedź w tym temacie

#1 lost

lost

    Lukemeister

  • $Jr Admin
  • 1619 postów
655
Wykładowca I
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 15.01.2011 - 15:24

mx''+cx' +kx=f(t)

x(t)=?

+ zerowe warunki brzegowe

Mając dane:

a) c=0 f(t)=u(t) -skok jednostkowy

b) k=0 f(t)=u(t) -skok jednostkowy
  • 0

Afroman

    Kombinator

  • Użytkownik
3
  • Płeć:Kobieta

Napisano 25.09.2011 - 17:55

#2 Kinia7

Kinia7

    Wielki Analityk

  • ^Przyjaciele
  • 2892 postów
401
Instruktor II
  • Płeć:Kobieta

Napisano 24.07.2016 - 19:30

a)
mx''+kx=f(t)           x(0)=0\ \ \ x'(0)=0
m\(s^2\mathcal{L}-sx(0)-x'(0)\)+k\mathcal{L}=\fr1s
podstawiam warunki brzegowe
ms^2\mathcal{L}+k\mathcal{L}=\fr1s
\mathcal{L}\(ms^2+k\)=\fr1s
\mathcal{L}=\fr1{s(ms^2+k)}=\fr{\fr1m}{s\(s^2+\(\sq{\fr km}\)^2\)}=\fr{\fr1{k}}{s}-\fr{\fr1{k}\cd s}{s^2+\(\sq{\fr km}\)^2}
x(t)=\fr1{k}-\fr1{k}\cos\(\sq{\fr km}t\)
pozostałe przykłady umieść w oddzielnych tematach
 

  • 0