Skocz do zawartości

  •  
  • Mini kompendium
  • MimeTeX
  • Regulamin





- - - - -

Porady kuchenne dla każdej Pani domu

Napisane przez rachmistrz, 29 January 2021 · 146 wyświetleń

Dla każdej Pani domu ważne jest, aby jak najlepiej zadbać o dom i jej mieszkańców. Kuchnia jest jednym z najbardziej uwielbianych lub znienawidzonych pomieszczeń szczególnie dla tych, którzy z kreatywnym podejściem do wykorzystywania zasobów lodówki lub spędzania czasu na przyrządzaniu posiłków są na bakier. Oczywiście na każdy problem znajdzie się rada. Poniżej kilka wskazówek, które sprawią, że kuchnia będzie bardziej przyjazna i użytkowa.

 

Postaw na dobry sprzęt

 

Dobry sprzęt AGD i RTV to podstawa. Niezawodność w kuchni jest tak samo ważna jak w każdej innej dziedzinie życia. Wysokiej jakości sprzęt pozwoli na oszczędność czasu i ułatwi przygotowywanie zdrowych posiłków. W każdej kuchni powinien znaleźć się blender, mikser lub urządzenie wielofunkcyjne, która łączy wiele urządzeń w jednym i pozwala tym samym zaoszczędzić miejsce. Kolejnym sprzętem, który warto rozważyć są pojemniki próżniowe, które pomogą dłużej zachować świeżość produktów. Warto sprawdzić na przykład na stronie.

 

Kupuj jakościowe produkty spożywcze

 

Kolejną istotną kwestią są takie produkty żywnościowe, które dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych wartości odżywczych i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Świeże owoce, warzywa będą doskonałym wyborem do serwowania na talerzach w naszych domach przez cały rok. Każda zapobiegliwa Pani domu zaczyna myśleć już pod koniec lata o tym by zatrzymać jego elementy w swojej spiżarni robiąc domowe przetwory lub zawierające naturalne prebiotyki kiszonki np. ogórki, buraki, fasolkę szparagową. Ważne jest również to co wkładamy do naszego koszyka będąc na zakupach spożywczych. Należy uważnie czytać składy i wybierać produkty niskoprzetworzone. Gotowe danie może w pierwszym kęsie są smaczne i wyglądają apetycznie, ale zawierają w sobie mnóstwo konserwantów i ulepszaczy smaku, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie.

 

Nie marnuj żywności

 

Nieodłącznym problemem w kuchni jest marnowanie jedzenia. Niewykorzystane produkty świeże, resztki wędlin, sera czy niedojedzony makaron lub sos najczęściej lądują w koszu na odpadki. Jest to nie tylko marnowanie żywności, ale również naszych pieniędzy i czasu jaki poświęciliśmy na przygotowanie danego posiłku. Tego typu resztki lub owoce resztki chleba nie zmarnują się, jeśli użyjemy pojemników próżniowych. Kupując zestaw pojemników próżniowych mamy pewność, że dzięki różnym wymiarom można łatwo dopasować wielkość do aktualnych potrzeb. Dzięki pakowaniu przy pomocą próżni nasze produkty dłużej zachowają świeżość, apetyczny kolor czy chrupkość – nawet w przypadku chleba. Fantastyczne jest w nich to, że można w nich przechowywać praktycznie wszystko od makaronów, przez ryby i mięso po owoce, warzywa, kawy, herbaty a nawet produkty mleczne i napoje. Dzięki temu możemy przedłużyć ich przydatność i sprawić, że dłużej zachowają świeżość, a tym samym zwiększamy swój czas na ich zjedzenie i nie marnujemy żywności i w rezultacie oszczędzamy pieniądze.



  • 0